Post navigation

ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέα από το Καλοκαίρι 2020 στο Βελημάχι Γορτυνίας!

Μέλη και φίλοι του συλλόγου μας γεια σας, καλό μήνα! Από την “εξ αποστάσεως” περίοδο του καλοκαιριού 2020 που πέρασε στέλνουμε τα νέα μας. Εκδηλώσεις, πανηγύρια, αγώνες μπάσκετ, γιορτή νέων δεν έγιναν φέτος στο χωριό μας, καθώς δεν έπρεπε να συναθροιζόμαστε και τηρούσαμε κατά το δυνατόν τα μέτρα προφύλαξης διάχυσης του κορονοϊού. Ελπίζουμε να τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος που όλους μας στεναχωρεί και θα κλείσει κ χρόνο! Μόνο στις εκκλησιαστικές συναθροίσεις της Αγίας Παρασκευής 26/7, της Παναγίας 15/8 και στα 9άμερα της Παναγίας 23/9, με Θ.Λειτουργία, αρτοκλασία, προσοχή και κεράσματα, βρέθηκαν οι συγχωριανοί και επισκέπτες του χωριού μας φέτος!

Στα 9άμερα της Παναγίας (μετά την ωραία προετοιμασία που έγινε στην εκκλησία που ήταν παλαιότερα η εικόνα της Παναγίας Νοτενών), είχαμε τη χαρά να παρευρίσκεται ο κος Δήμαρχος Στ.Κούλης, όπου έψαλλε μαζί μας στην Θ.Λειτουργία και αρτοκλασία, ενώ στη συνέχεια σε καφενείο του χωριού έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση στα θέματα που μας απασχολούν. Συζητήσαμε να αξιοποιηθεί πιο πολύ το ισόγειο του κτιρίου στην Τοπ.Κοινότητα και μας υποσχέθηκε ο κος Δήμαρχος να βάλει τηλ., fax, wifiinternet στο ισόγειο (όπου υπάρχουν έτοιμες οι συνδέσεις-γραμμές και για tv από ηλεκτρολόγο του συλλόγου για τον ξενώνα που έκανε τις εργασίες αυτές).

   

Ανοιχτά και τα δύο καταστήματα, καφέ, φαγητού όπου ερχόταν οι πιο πολλοί να συναντηθούν να εκφραστούν. Οι μεγαλύτεροι κράτησαν αποστάσεις και από τα μαγαζιά, ενώ οι μικρότεροι βρήκαν ευκαιρία και με χαρά πήγαιναν παντού, δρόμοι, πλατείες, σπίτια, μαγαζιά…Δεν τους κρατάς εύκολα!

Επίσης είδαμε τη μεγάλη φθορά στα πρεβάζια (πάνω μέρος) στα παράθυρα του Σχολαρχείου και την άμεση πίεση στη λιθοδομή στους τοίχους, όπου φεύγουν οι πέτρες. Παλαιότερα είχαν στηριχθεί αυτά τα πρεβάζια και φαίνεται ακόμα το μπετό που έχει πέσει, ως οριζόντιο δοκάρι σε ορισμένα παράθυρα. Όμως μας ξάφνιασε δυσάρεστα η προτροπή (ακούστηκε από επίσημα χείλη) να γκρεμιστεί το κτίριο, καθώς γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει στήριξη ολόγυρα με σκαλωσιές (και προσωρινά με τσίγκο στην οροφή για τη βροχή), ώστε να προχωρήσει η μελέτη αποκατάστασής του από το Δήμο προς ένα πρόγραμμα στήριξης. Αυτό άλλωστε ψηφίστηκε στο Δημ. Συμβούλιο Γορτυνίας τον Οκτ 2019 και δημοσιεύτηκε στον τύπο, facebook, σχόλια, κλπ, όπου μας χαροποίησε όλους και περιμένουμε στο χωριό να προχωρήσει η στήριξη του κτιρίου. Βέβαια, αυτός που θα αναλάβει την αποκατάστασή του θα γκρεμίσει για να φτιάξει πάλι στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έναρξη υλοποίησης της μελέτης! Κάναμε αίτημα άμεσα προς το Δήμο Γορτυνίας να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πέρυσι, γιατί είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι! Ελπίζουμε να έχει γίνει αντιληπτό πως αυτό το ιστορικό και μοναδικό κτίριο Σχολαρχείου της Χώρας μας (όπως είδαμε στα ΓΑΚ αρχεία), αξίζει να αποκατασταθεί και να προσπαθήσουμε όλοι γι’ αυτό.

 

Ένα πολύ ωραίο έργο έγινε επίσης στο χωριό μας, ο καθαρισμός της βρύσης του Αι Γιάννη! Έπειτα από πρωτοβουλία του Θ.Κακούρη και Γιαν.Αγγελλόπουλου (του προέδρου για το μηχάνημα εργασίας) και τη συμμετοχή των συλλόγων του χωριού μας, αναδείχθηκε ο χώρος, το εικονοστάσι, η βρύση και διαμορφώθηκε άπλωμα κάτω από τον πλάτανο. Μια όμορφη συγκέντρωση με κεράσματα έγινε ένα απόγευμα του Αυγούστου (με μικρή συμμετοχή βέβαια, τηρουμένων των αποστάσεων λόγω των μέτρων που ισχύουν).

Κάναμε μια όμορφη πεζοπορία στην Αγία Ανάληψη με την νέα Βελημαχίτικη Ομάδα ΑνάβασηΣ (ΒΟΑΣ) το πρωί της 13ης Αυγ., όπου κάθε χρόνο ανέβαινε ο Τάσος και συναντηθήκαμε φέτος οι Μαρία, Πόλυ, Πάνος, Κώστας, Ανδρέας, Χρήστος, Τάκης από Σούδελη, Απόσκια και Βελημάχι, είχαμε πολύ καλή παρέα με κεράσματα και του χρόνου θα κάνουμε και άλλες διαδρομές!

Με μεγάλη χαρά είδαμε άσφαλτο στον πολύπαθο δρόμο Παραλογγοί- Τριπόταμα, ευχόμαστε καλορίζικα, καλοτάξιδος ο νέος δρόμος, δίνουμε πολλ ά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην Περιφέρεια Πελοπ/σου, αρχικά επί Πετρ.Τατούλη, Βαγ.Γιαννακούρα και στη συνέχεια Παν.Νίκα για την συνέχεια ολοκλήρωσής του. Οπωσδήποτε οι φορείς χωριών και συλλόγων που είμαστε στην επιτροπή με τους Β.Γιαννακόπουλο και Ν.Μπαντούνα έχει μερίδιο ευχαριστιών και ικανοποίησης για τους αγώνες που δώσαμε!

Η νέα δραστήρια εκκλησιαστική επιτροπή με τους Θεοδ.Τζηραλή, Καίτη Ντόκα, Κατ.Σταυροπούλου ανέλαβε με πολύ κέφι το έργο της για τη συντήρηση στην ενορία μας και στα εκκλησάκια του χωριού μας.

 

Καλή συνέχεια στις κτηνοτροφικές και αγροτικές δουλειές, σταφύλια, καρύδια, ελιές, να είστε καλά, με προσοχή στις αποστάσεις και επαφές μας!!!