Διαδρομές και μονοπάτια στο Βελημάχι

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα-χάρτη όπου έχουν σχεδιαστεί οι διαδρομές ξεκινάμε από τις αντίστοιχες αριθμήσεις:

Σημείο 1: Κεντρική πλατεία προς βρύση Αι Γιάννη (μέσω μύλου Καραλή)

(Πορεία: εύκολη.  Διάρκεια διαδρομής: 20-30 λεπτά)

Από την πλατεία του χωριού (σημείο 1), περνάμε δίπλα από το Σχολαρχείο (που είναι μισοερειπωμένο για να το προσέξουμε και να κάνουμε κάτι), συνεχίζουμε προς το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου δίπλα στο νεκροταφείο. Κατηφορίζουμε προς τον πρώτο νερόμυλο του χωριού, το μύλο του Καραλή, περνάμε πάνω από το τοξωτό γεφύρι και ανηφορίζουμε προς τη βρύση του Αι Γιάννη με το δροσερό πόσιμο νερό της. Σηκώστε το κεφάλι, μπορείτε να δείτε το ψηλότερο δένδρο στο Βελημάχι και ίσως στην ευρύτερη περιοχή μας! Η βρύση χρειάζεται μια κάποια διαμόρφωση και λίγο παραπάνω προς τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το εικονοστάσι που πήρε το όνομά της.

Σημείο 2: Τσουρέϊκα προς Αγία Μαρίνα

(Πορεία: εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 20-30 λεπτά)

Από το δρόμο προς τα Τσουρέϊκα (στου Κάσαρη), κατεβαίνουμε το μονοπάτι περπατάμε σε βατό έδαφος, παράλληλα με τα νερά του ποταμού ακούγοντας το κύλισμά του, δίπλα στα χωράφια με τις καρυδιές και απέναντι βγαίνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, πάνω στον κεντρικό δρόμο προς Κοντοβάζαινα (κοντά στο σημείο 5).

Σημείο 3: Βρύση στην Απόσκια προς τη νεροτριβή

(Πορεία: εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 15-20 λεπτά)

Από τη βρύση Γούμενου στην Απόσκια (σημείο 3) περνάμε απέναντι στο μονοπάτι και κατεβαίνουμε προς τη νεροτριβή του χωριού δίπλα στο ποτάμι. Αν θέλουμε συνεχίζουμε και βγαίνουμε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, προς Σούδελη.

Σημείο 4: Σχολείο Σούδελης –  Αγία Βαρβάρα – Βρύση Αι Γιάννη (μέσω μύλου Νταή)

(Πορεία: εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 30-35 λεπτά).

Απέναντι από το πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο του Συλλόγου Σούδελης-Απόσκιας, κατεβαίνουμε στο μονοπάτι προς το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, φτάνουμε στον 2ο νερόμυλο του χωριού, στο μύλο του Νταή και συνεχίζοντας βγαίνουμε απέναντι στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Σημείο 5: Απόσκια – Αγία Μαρίνα (μέσω Προφ. Ηλία) – Κοντοβάζαινα

(Πορεία: δύσκολη. Διάρκεια διαδρομής: 2-2,5 ώρες).

Λίγο πιο πέρα από την Αγία Μαρίνα (σημείο 5) ανεβαίνουμε το δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία, ανατολικά προς την περιοχή μπολιάνα, το κλήμα και βγαίνουμε πάνω από την Κοντοβάζαινα. Είναι η διαδρομή που συνδέει τα δύο χωριά και τις αγορές όπου πήγαιναν τα βελημαχιοτόπουλα για να πάνε στο γυμνάσιο που δεν υπήρχε στο χωριό μας.

Σημείο 6: Απόσκια προς την Αγία Ανάληψη και μαύρη βρύση (μέσω οδού Κωστ. Αποσκίτη)

(Πορεία: μέτρια. Διάρκεια διαδρομής: 1-1,5 ώρες, πηγαίνει και το ΙΧ).

Από το γεφυράκι της Απόσκιας (σημείο 6) διαβαίνουμε την οδό «Κωστ.Αποσκίτη». Στην κορυφή των Αφροδισίων Όρεων συναντάμε την εκκλησία Αγία Ανάληψη, ενώ το μονοπάτι παραπέρα μας πάει στη μαύρη βρύση με την ιστορία της, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Το Βελημάχι Αρκαδίας» του Γ.Χριστόπουλου, σελ.77. Είναι πολύ όμορφη διαδρομή, αγαπημένη των Βελημαχιτών που συνήθιζαν να ψήνουν και να πίνουν γιορτάζοντας ψηλά στην Αγία Ανάληψη.

Σημείο 7: Διασταύρωση (θέση «Σταυρός») προς την Παναγιά

(Πορεία: εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 15-20 λεπτά, πηγαίνει και το ΙΧ).

Στη θέση «Σταυρός» μπορούμε να ανέβουμε (σημείο 7) στην εκκλησία της Παναγίας όπου ήταν η εικόνα της Παναγίας Νοτενών, το παλιό μοναστήρι («Το Βελημάχι Αρκαδίας» του Γ.Χριστόπουλου, σελ.337). Η θέα από το σημείο είναι πολύ όμορφη, όπου κανείς αγναντεύει προς το Βελημάχι από τη νότια πλευρά και τα χωριά της Ηλείας στο βάθος.

Σημείο 8: Διασταύρωση (θέση «Σταυρός») προς Κορώνι και Άγιοι Θεόδωροι

(Πορεία: εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 50-60 λεπτά).

Στη θέση «Σταυρός», στη διασταύρωση του δρόμου προς του «Κορώνι», μετά πάει προς το Βούτση, ενώ δεξιότερα-βορινά ανεβαίνουμε προς το εκκλησάκι Άγιοι Θεόδωροι και τη «βρύση του Πασχάλη», όπου ξεκουράζονταν οι ντόπιοι από τις αγροτικές δουλειές τους. Αν θέλουμε, επιστρέφουμε στην επίπεδη αυτή διαδρομή, κυκλικά, πάλι στη θέση «Σταυρός».

Σημείο 9: Βελημάχι (μέσω αθλητικού κέντρου) προς Αγία Παρασκευή και το Καρδαρίτσι

(Πορεία: αρκετά εύκολη. Διάρκεια διαδρομής: 30-35 λεπτά).

Ο αγαπημένος απογευματινός περίπατος των Βελημαχιτών προς το γειτονικό χωριό, το Καρδαρίτσι. Μπορούμε να πάμε προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στην επιστροφή κάνουμε τον περιμετρικό δρόμο του Καρδαριτσίου μέσα από την πλατεία του χωριού.

Σημείο 10: Βρύση στα Στεργιανέϊκα, ποταμός Αρτσίνα (Άρσην) προς τη Σούδελη

(Πορεία: μέτρια. Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα).

Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε βορειοανατολικά προς τις πηγές του Άρσην ποταμού, μέσα από τις λούμπες που έκαναν μπάνιο παλιά τα βελημαχιτόπουλα και κατεβαίνοντας παράλληλα με το ποτάμι βγαίνουμε στις παρυφές της Σούδελης.

Σημείο 11: Βελημάχι, βρύση στα Στεργιανέϊκα, προς Σερά, Νταούρ τις λίμνες, Αγία Ανάληψη

(Πορεία: αρκετά δύσκολη. Διάρκεια διαδρομής: 1,5-2 ώρες).

Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε τη στενόλακα, προς την περιοχή Σερά (πάει στις Σειρές), περνάμε τα βαρκά (Νταούρ τις λίμνες) και μετά προς το παλιόκαστρο, ανεβαίνουμε την κορυφογραμμή προς την Αγία Ανάληψη.

Σημείο 12: Βελημάχι, βρύση στα Στεργιανέϊκα, τρικοκιά, προς Παραλογγίτικο, Τριπόταμα

(Πορεία: δύσκολη. Διάρκεια διαδρομής: 2-2,5 ώρες).

Από τη βρύση στα στεργιανέϊκα ανεβαίνουμε τη στενόλακα πηγαίνουμε αριστερά προς στην «τρικοκιά», στο ύψωμα του «βλάχου το κοτρώνι» και βαδίζουμε ευθεία προς το Παραλογγίτικο, όπου μετά τις ρεματιές αγναντεύουμε τα Τριπόταμα, εκεί που πήγαιναν για εμπορικές δουλειές και παζάρια τα προηγούμενα χρόνια οι Βελημαχίτες.

Μπορείτε να κατεβάσετε το χάρτη των διαδρομών εδώ

Καλές διαδρομές και καλή πορεία στην όμορφη φύση που κουβαλάει όλη την ιστορία του τόπου!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Βελημαχίτες Βασίλη Θωμά, Νίκο (Κουσονίκο) και Ντίνα Καραβασίλη, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Δασκαλόπουλο, Χρήστο Χριστόπουλο για τις πολύτιμες οδηγίες που μας έδωσαν, κυρίως στις μεγάλες διαδρομές προς Σερά, Αγία Ανάληψη (από Νταού τις λίμνες), Κοντοβάζαινα, Τριπόταμα.

Ο Σύλλογος σχεδιάζει την έκδοση ενός τουριστικού οδηγού για το χωριό μας, με στοιχεία της ντόπιας παράδοσης. Για το λόγο αυτό ή για την προσθήκη τυχόν άλλων διαδρομών και μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στην περιοχή μας, όσοι επιθυμούν ας επικοινωνήσουν μαζί μας (με τον Κων/νο Βασ. Θωμά).