Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε την αναλυτική μελέτη «ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του οικισμού Βελημαχίου Γορτυνίας», την οποία έκανε ομάδα σπουδαστών του ΕΜΠ με την επίβλεψη των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, κα Ε.Μαϊστρου, κο Γ.Γιαννίτσαρη, κα Ειρ.Εφεσίου το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Ευχαριστούμε πολύ για την εργασία αυτή τους σπουδαστές που επισκέφθηκαν και έμειναν στο χωριό μας για λίγες μέρες, καθώς και τους αξιότιμους επιβλέποντες καθηγητές του ΕΜΠ.
Η μελέτη-εργασία της ομάδας σπουδαστών του ΕΜΠ παρουσιάστηκε από το Σύλλογο Βελημαχιτών Αρκαδίας στις 7 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) και την τοποθετούμε στην ιστοσελίδα μας για να είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη μας που δεν είχαν παρευρεθεί τότε.
Η «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων», σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, είναι κύριο διατομεακό μάθημα και διδάσκεται, στο 5ο εξάμηνο σπουδών, με τη συνεργασία των διδακτικών περιοχών της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας – Τομέας Ι, Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων – και της Οικοδομικής – Τομέας IV, Συνθέσεις Τεχνολογικής Αιχμής.
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η επιτόπια καταγραφή και ανάλυση ιστορικών (παραδοσιακών) οικισμών του ελληνικού χώρου και η επισήμανση του ιδιαίτερου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού τους χαρακτήρα με τα ιδιαίτερα λειτουργικά, κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων τους.
Το μάθημα χρηματοδοτήθηκε για αρκετά χρόνια ως Πρακτική Άσκηση από το πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων και από το 2011 χρηματοδοτείται ως Πρακτική Άσκηση από το ΕΣΠΑ.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου η καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ελένη Μαΐστρου, με τους σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013: Μ.Γεωργάτη, Α.Γιαννάκη, Χ.Γιάνναρου, Ε.Κακαβά, Θ.Κανακόπουλος, Α.Λαμπροπούλου, Γ.Μπούσιος, Σ.Πλυτάς, Μ.Χαριτάκη.
Σύλλογος Βελημαχιτών Αρκαδίας, 30-3-2018, για την παρουσίαση Κων/νος Β. Θωμάς.
Διαβάστε τη μελέτη:
Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτιρίων και Κτισμάτων στο Βελημάχι